Electricity Turkey Dergisi olarak Pelsan Aydınlatma Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Yurdem Göğüş Çoruhlu ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, firmanın bugününü, geleceğe dönük hedeflerini, sektör ve eğitim dünyasına kazandırılan ‘Eğitim Merkezi’ hakkındaki düşüncelerini siz değerli sektör temsilcilerimizle paylaşıyoruz.
Pelsan’ın geldiği nokta nedir?
Burada bir başarı hikayesi var ve bu başarı hikayesinden bahsetmek gerekir. Pelsan’ın sektördeki diğer oyuncuların bakış açısından farklı bir bakış açısı var. Alanında yetişmiş 476 kişilik uzman kadromuzla 25.000 m2 kapalı alanda aydınlatma armatürü ve ekipmanları üretiyoruz. Ürün gruplarımızın tümünde TSE belgesi var. Türkiye’de 60 ildeki bayi ağımız, 62 ülkeye yaptığımız ihracat, zincir mağazalar, Tedaş ve proje kanalları ile ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Pelsan ürünü olmayan bir yer yok diyebilirim.
Değişen teknoloji ve üretimin gereklilikleri Ar- Ge çalışmalarına gereken önemi vermemizi sağladı. Bu yıl rekor bir Ar-Ge bütçesi ile, 1000 m2’lik son teknoloji cihazlarla yenilediğimiz laboratuvarımızda mühendislerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Yılda 4 milyon aydınlatma armatürünü kendi tesislerinde üreten ve müşterilerine ulaştıran Pelsan ailesi olarak çalışmalarımızın odağına Kalite bilincini ve müşteri memnuniyetini koyuyoruz. Üretimde her süreçte ve müşterimize ürünlerimiz ulaşana kadar üretim dışı tüm fonksiyonlarda hepimiz yaptığımız işi kaliteli yaparsak müşterimizi memnun ederiz diye düşünüyoruz. Bunun sonucu olarak 2011 yılında dağınık üretim yapısından yeni fabrika binamıza taşındık. 2012 yılından bu yana tüm birimlerimizi birbirine entegre eden bir ERP programı kurduk. Temelleri atılan yeni fabrikamız 2015 yılının başında faaliyete geçer diye düşünüyorum. 40.000m2 kapalı alana sahip bu fabrika sadece Türkiye’de değil çevre coğrafyada da aydınlatma konusunda bir ilk olacak.
Bizim işimiz aydınlatma… Bu alana odaklanmış, tamamen beynimizi yüreğimizi bu işe koymuş durumdayız. Dünyanın neresinde olursak olalım yolda yürüdüğümüz zaman kafamızı kaldırıp aydınlatma armatürlerine bakarız… Mutlaka Pelsan’dan bir ürün karılar bizi… Örneğin Azerbeycan’da kafamızı hiç indiremiyoruz… Çünkü Pazar lideri olduğumuz bu ülkede her adımda bir Pelsan ürünü ile karşılarısınız..
Pelsan’ı Nasıl Tanımlarsınız?
Ben Pelsanı bir hayal olarak tanımlıyorum, bunu da her yerde söylüyorum. Hayalleri ve hedefleri olan bir öğretmen tarafından kurulan bir firma. En büyük hayali de bir olimpiyat müsabakası izlemek… Pelsan’ın kurulmasıyla bu hayalini bir öğretmen olarak değil ama aydınlatma sektöründe bir girişimci olarak gerçekleştirebiliyor. ATİNA olimpiyatları ve ERZURUM KIŞ Olimpiyatları gibi çok önemli projelere imza atarak bu hayallerine ulaşıyor… Pelsan bugün, 476 çalışanı ile sektörde en fazla istihdam yaratan, 62 ülkeye yaptığı ihracat ile ülke ekonomisine katkı sağlayan, Türkiye’nin 60 ilindeki bayi ağı, zincir mağazalar, proje firmaları, ihaleler yolu ile ürünlerini farklı kanallardaki tüketici ile buluşturan bir firma.
Başarı Basamaklarınızdan Bahseder misiniz?
Aydınlatma sektöründe üretici bir firma olarak otuz yıllık gelişim grafiğini daima yukarı çıkaran bir firmayız. Ayrıca ikinci nesli bu kadar işin başında olan, kendisini işine veren, tamamen aklını ve gönlünü bu işe veren çok az firma var ve Pelsan bunlardan biri. Bir Türk firması için bu çok önemli bir güven. Kurumsallaşma çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnsan kaynağına çok değer veriyoruz. Ekibimizi kuvvetlendirerek koltuklarımızı profesyonel insanlara bırakmak için çalışıyoruz. Aydınlatmaya dair tüm ihtiyaçların tek adresten karşılanabildiği bir organizasyonun başındayız. Bu kadar çok ürün grubunu bir arada yönetiyor olabilmek çok önemli. En önemli özelliğimiz müşterilerimizin her bir ihtiyacını başka başka firmalardan karşılamaya çalışırken yaşayacakları operasyon yükünü hafifletebiliyor olmak. Türkiye’de aydınlatma sektöründe bu kadar çok ürün grubuna sahip tek firmayız.
Aydınlatma’da iş Pelsan’la kolaylaşıyor mu?
Az önce de ifade ettiğim gibi müşterilerimiz aydınlatma ürünlerinin tümünü alternatif araştırmaya ihtiyaç kalmayacak şekilde düzenlenmiş Pelsan katalogunda bulabilirler. Bir projede aydınlatma ile ilgili karşılarına çıkan her bir kalemi tek yerden sipariş edebilmenin kolaylığını sunuyoruz biz onlara. Genel olarak bir projeyi düşündüğünüzde dış mekan aydınlatmaları, cephe aydınlatmaları, otoparkları, mutfağı, yemekhanesi, konferans salonları, mağazaları, depo, ardiyeleri ile tüm mekanları Pelsan ürünleri ile çözümleme şanları var. Bu sayede tek bir kalemde, tek bir firma ve tek bir sevkiyatla, tek bir fatura takibiyle işlerini halletmiş oluyorlar. Günlük iş yoğunluğumuzu düşündüğümüzde bu tür bir kolaylık müşterilerimize zaman kazandırıyor. Aslında bizim müşterilerimiz için sattığımız şey kaliteli aydınlatma gibi görünse de alınan şey aslında sadece bu değil, biz diğer işleri için zaman yaratıyoruz.
Pelsan’ın önemli özelliklerinden bahseder misiniz?
Çalışkan olmak en önemli mirasımız. 30 yıl önce de böyleydi bugün de aynı. Genel Müdürümüzden çaycımıza kadar Pelsan’da birincil özelliğimiz çalışkan olup işinin hakkını vermek. Sürekli öğrenmek ve kendini geliştirmek diğer bir özelliğimiz. Eğitime çok önem veririz. Reşit Bey’in eğitimci olmasından kaynaklı bir altyapı var Pelsan’da. Çalışanlar olarak gerek içerde gerekse dışarıda eğitim amaçlı önemli organizasyonlara mutlaka zaman ayırıyoruz. Satış ekibinin aldığı eğitimlerden, müşterilerimize, mavi yaka eğitimlerinden, yöneticilerimizin eğitimlerine kadar çok çeşitli eğitimleri örnek verebilirim. Bir diğer özelliğimiz ise ne yaparsak yapalım sonuçta ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefini herşeyin önünde tutmak. İhracatı artırmak için çalışıyoruz. İthalat yapmak yerine Türk tedarikçilerimizden almak için gayret sarfediyor, onları fiyat ve kalite konusunda zorluyoruz, doğru kaliteli aydınlatma sunabilmek için eğitimler, danışmanlıklar alıyor, müşterilerimize doğru ürünü iyi fiyata vermek için çalışıyoruz. Tüm bunları hedef aldığınızda istediğiniz sonuçlara ulaşırken vicdanen rahat olmanın keyfini sürüyoruz.
Çin Faktörünü Nasıl Değerlendirmektesiniz?
Türkiye olarak çok büyük avantajlarımız var. Çinin imajı kötü, yolu uzak… Avrupa ve Ortadoğu bunu böyle düşünüyor. Oysa ülkemizin konumu bu ülkelerin lojistik problemlerini çözer nitelikte. Türk malı dediğiniz zaman Çin’le kıyaslanmıyor dahi. Çin gerçeğini kabul edip, azimlerini hayranlıkla takip ediyorum. Ancak ürününüze, ekibinize, altyapınıza, pazarlama gücünüze güvendiğinizde Çin bir tehdit olmaktan çoktan çıkmış oluyor.
Pelsan’da projelerin sayısı çok fazla. İki yıldır sizin de geldiğiniz Pelsan Ödülleri Törenlerinde de şahit oluyorsunuz. Ödül verdiğimiz onca proje, onlarcasının arasından seçilmiş bir kaçı sadece. Bu soruyu biraz sınıflandırayım izin verirseniz. Yeni ürün projesi olarak ARGE bölümümüz yoğun bir şekilde LED ürünler üzerinde çalışıyor. Geleneksel olarak burada ürettiğimiz bir çok ürünün LED versiyonları bitti diyebilirim. Geçen yıl uygulamaya başladığımız ERP projesinin meyvelerini almaya başladık. Tüm birimlerimiz güncel olarak birbirine entegre olarak iş görüyorlar. İnsan Kaynaklarında yeni işe giren genç arkadaşlarımızın eğitim programı olan PMTP (Pelsan Management Trainee Program), Staj Programları hayata geçti.. Üniversiteler ve Endüstri Meslek Liseleri ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalar bu yıl hızlanarak devam edecek.. Dilovasında yaptıracağımız Pelsan Fabrikasının temelleri atıldı.. İlk aklıma gelen birkaçını paylaşmış oldum…
Sektörde Konuşulanın Dışına Çıktık…
Piyasada konuşulan öncelikli konular vade ve iskonto oranlarıydı. Bunlardan başka şeyler konuşulması gerekiyordu. Aydınlatma kalitesinden, göz konforundan, etkinlik faktörlerinden bahsedenlerin sayısı çok azdı. Bu gerçeği fark ettiğimizde konuştuğumuz konuların aydınlatma kriterleri, doğru ve verimli armatürler, tasarruf oranları gibi konular olmasını istedik. Mühendislerimizi, satış ekibimizi bu anlamda geliştirdik. Önümüzdeki on yılın planlarını yaptık. Amacımız müşterimizin, kullanıcının önce fiyat sorması değil ürünün kalitesini, o üründen alacağı sonucu irdelemesi sonucunu yaratmak oldu. Herkes bunlarla uğraşırken biz bu sayede farklı bir lige yükselmiş olacaktık… Bundan dört beş yıl önce kardeşim Yiğit ile oturup konuştuğumuzda hedefimizi “daha çok para kazanmak” olarak değil “doğru ve kaliteli aydınlatmayı Türk mühendisleriyle başarmış bir firma olmak” olarak belirledik. Bu hedefle hareket ettiğinizde başarmak zor değil.
Ar-ge Çalışmalarınızdan Bahseder misiniz?
İki yıl önce Ar-Ge bölümümüzü yeniden yapılandırdık. Daha öncesinde yeni teknoloji LED’in hayatımıza girmesi ile konuşulan konular farklılaşmaya başladıkça altyapı çalışmalarımızı başlatmıştık. Yeni ürünlerin geliştirilmesinden, üniversiteler ve Tübitak gibi diğer kurumlarla yapılan projelere kadar, mevcut ürünlerin iyileştirilmesinden malzeme seçimlerine kadar proje bazlı çalışan bir Ar-Ge bölümümüz var. İki yıldır rekor bütçelerle çalışıyorlar. Malzeme mühendislerinden, elektronik mühendislerine, elektrik mühendislerinden, teknikerlere uzanan alanında uzman farklı disiplinlerden kişilerle çalışıyoruz.
Bu grubun faydalandığı içinde çalıştığı da bir laboratuvarımız var. Benim küçük bir çocukken içindeki aletlerle oynadığım bir laboratuvarımız ve bu kültür Pelsan’da hep vardı. Ürün gruplarımız çeşitlendikçe, ürün sayılarımız arttıkça, sektör geliştikçe, yeni teknolojiler geldikçe yenilediğimiz laboratuvarımız bugün akredite çalışmalarını sürdürüyor. Hem konvansiyonel hem de LED armatürler için optik, mekanik ve elektriksel bütün ölçümlerin yapılabildiği, malzeme testlerinin yapılabildiği laboratuvarımızın en önemli özelliklerinden bir tanesi 24 saat hiç durmadan tüm aletlerin çalışacağı kadar çok işinin olması…
Pelsan Aydınlatma Teknolojileri Eğitim Merkezi’nden bahseder misiniz?
Pelsan Aydınlatma Teknolojileri Eğitim Merkezi geçtiğimiz Mayıs ayında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde kurduğumuz aydınlatma laboratuvarına verdiğimiz isim. Eğitim Merkezi dedik çünkü gerçekten içinde mühendis adaylarının vakit geçirdiği, aydınlatma armatür ve ekipmanları ile yakından uğraştığı bir mekan olsun istedik. Sadece haftada bir saat uğradığı, teorik olarak ders dinleyip çıktığı bir yer olmasın istedik. Hocalarımızın da istekleri bu yöndeydi. Gruplar halinde armatür montajı dahi yapılabilsin istediler. Bu laboratuvarda ders almış bir mühendis adayı, mezun olduğunda aydınlatmanın önemini, kullanılan ekipmanları ve ne işe yaradıklarını, elektriksel bağlantıları, yeni teknoloji LED’i bilerek işverenin karşısına çıkacak. Teorik bilgi çabuk unutulabiliyor, uygulama yaptığınız zaman pekişiyor, bu düşünceyle aydınlatma konusunu da öne çıkarmak hedefiyle böyle bir çalışmaya imza attık. Teorik bilgiyi pratik olarak uygulanır hale getirecekleri bir laboratuvarı üniversitemize kazandırmış olduk. Öğrencilere ve akademisyene hediye etmiş olduk.
Bu Çalışma Başka Üniversitelerde de Hayat Bulacak mı?
Bu çalışmanın bir benzerini Kocaeli Üniversitesi’nde uygulayacağız. Protokolü imzaladık. Ekim başında faaliyete geçmiş olur. 2014 için de planlarımızı yaptık. Üniversitelerle iç içe olmayı sürdüreceğiz. Yabancı firmalar nasıl ülkemizin üniversitelerinde derslere giriyor laboratuvarlar açıyorsa, bir Türk firması olarak bizim de bunu başarmamak için hiçbir nedenimiz yok. Hatta hedefimiz Pazar lideri olduğumuz çevre ülkelerde de bu projeyi sürdürmek.
Şu konunun altını özellikle çizmek istiyorum. Pelsan olarak laboratuvar kurarak öğrencilerimize dört duvar ve ürünler vermiyoruz. Biz onlara bir hayat boyu “fırsat” sunuyoruz. Sürekli bir “gelişim” sunuyoruz. Hayallerini gerçekleştirme “ihtimalini” sunuyoruz. Bu laboratuvarla aydınlatmayı sevebilirler, bu konuya eğilebilirler, ürün fikirleri oluşturabilirler, bizim laboratuvarlarımızda araştırıp geliştirebilirler, bizim fabrikamızda üretebilirler, hatta 40 kişilik bir satış ekibiyle ürünlerini Türkiye’ye satabilirler, daha da yetinmeyip ihracat ağımızı kullanıp 62 ülkeye ürünlerini ulaştırabilirler… İşte bizim arkasında olduğumuz, öğrenci arkadaşlarımıza anlatmak istediğimiz şey bu aslında…
Üniversitelerle İlgili Tanıtımları Nasıl Sürdürmektesiniz?
Bu projeye bizzat vakit ayırıyorum. Aydınlatma konusunda konuştuğum gruplarda iki kişinin bile ilgisini çekebilirsem bunu bir kazanç olarak görüyorum. Davet eden üniversitelerin hiç birini kırmıyorum. Sütçü İmam Üniversitesinde sunum yaptık, Karabük Üniversitesi fabrikamıza geldi, Dumlupınar üniversitesi bizi çağırıyor Yıldız Teknik Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Beykent Üniversiteleri’nde çeşitli öğrenci kulüplerinin organizasyonlarında yer aldık. Bu yıl da birçok üniversite ile ilgili ajandalarımızı doldurmaya başladık. Ben bu işten çok keyif alıyorum. Genç insanların heyecanla sordukları soruları en az onlar kadar heyecanla yanıtlıyorum. O enerjiyi onlara veriyor olmak, arkasından birçok kişinin sizin sunumunuzdan sonra aydınlatma ile ilgilenmeye başladım demesi çok büyük bir keyif. Amacımız Pelsan’da çalışsın çalışmasın, ilerde rakip olsun olmasın, tüm mühendis adaylarının aklında aydınlatma konusunda bir ışık yakmak…
Meslek Liselerine Dönük Çalışmalarınız Var mı?
Meslek liseleri ile tek tek tanışıp ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştiriyoruz. Laboratuvar destekleri veriyoruz. Farklı projeler geliştirdiklerimiz de var, en son Maçka Teknik Lisesinde TÜBİTAK ile ortak bir proje yapıyorlardı. Öğrenciler seçtikleri Pelsan ürünleriyle bir sınıfı aydınlatara elde edilen ışık ölçümlerini ve verimi belgelerle heyete sundular. Meslek liselerini çok önemsiyoruz. Buradan mezun olan kişiler tamamen uygulamaya dönük oluyorlar ve bu insanlarla çalışmak çok keyif veriyor.
Enerji Tasarrufunda Aydınlatmanın Önemi Nedir?
Ülke olarak cari açığımız çok fazla, burada enerji tasarrufu ve verimliliği ön plana çıkmakta. Aydınlatmanın enerji tüketimindeki payı %20. Bu yüzdesel olarak büyük bir rakam değil ancak aydınlatmanın geri dönüşüm hızı çok yüksek. Sonuçları hemen alabiliyorsunuz. Elektrik faturalarında gözle görebiliyorsunuz. Bu nedenle aydınlatma giderek daha fazla konuşulan bir konu haline geliyor. Tasarruflu ışık kaynakların kullanarak, verimli armatürleri tercih ederek ve aydınlatılan ortam koşullarına göre otomasyon ürünlerini, sensörleri sisteme entegre ederek gerçek tasarrufa ulaşılabilir. Biz buna Pelsan’da “Bütünsel Tasarruf” diyoruz. LED teknolojisinin sektöre elektroniği sokması da enerji tasarruflu ürünlerin geliştirilmesi anlamında hızlı adımlar atabilmemizi sağladı. Pelsan, enerji tasarruflu aydınlatma konusuna her zaman bütünsel tasarruf konseptiyle yaklaştı. Ar-Ge, Ür-Ge, üretim ve satış ekiplerimize de söz konusu yaklaşımı aşılıyoruz. Aydınlatma; ortam koşullarıyla, aydınlatma sistemiyle ve tasarımla bir bütündür.
Bütünsel Tasarruf Konseptinin önemi nedir?
Bütünsel Tasarruf Konsepti aydınlatılan ortamın koşulları ve o ortamdaki aydınlatma sistemleri, optik açıdan reflektörün yani aydınlatma armatürünün verimi ve ışık kaynakları yani lambalar bütünsel olarak ele alındığında ancak o zaman gerçek tasarruf elde edilebileceğini söyleyen bir yaklaşım. Işık kaynağını daha tasarruflu olanla değiştirerek gerçek tasarrufu sağlamış olmazsınız. Bu ne demek? Tabiî ki daha verimli ışık kaynağını kullanmalıyız. Ancak bunun yanında sensör kullanmazsak, gün ışığından faydalanmazsak, gerçek tasarruf sağlamış olmayız. Bununla da kalmıyor. Kullandığımız armatürün reflektör tasarımında, kullanılan malzemede sorun varsa, verimsizdir. Verimli armatür seçmek gerekiyor. Tüm bunları bütünsel olarak ele almak gerekiyor.
Sosyal Medyayı Nasıl Değerlendiriyorsunuz?
Facebook sayfamızı ziyaret ettiniz mi? Bu sayfayı hazırlamadan önce sektörde facebook kullanımını yakından inceledik. Facebook’u aktif olarak kullanmaktayız. Sosyal medyanın gücünü değerlendirmek ve kullanmak gerekiyor. Okuldan mezun olduğumuz yıllarda interneti yeni yeni kullanmaya başlamışken bugün dünya parmaklarımızın ucunda. Devir değişiyor. Dijital pazarlama ile ilgili kendimizi geliştiriyoruz.
2020 Olimpiyatları için hazırlık yapıyor musunuz?
Biz olimpiyatların ülkemizde düzenleneceğine inanarak bu doğrultuda sistemli olarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Devletimize yük olmadan bu organizasyonlarda doğru aydınlatma ile yer almak adına arka planda çok çalışıyoruz. Olimpiyat hayalinden doğmuş bir şirket olarak ülkemizde bu hayalin gerçek olması en büyük isteğimiz…
Gelecek İçin Ön Görünüz Nedir?
Ben sektörün geleceği için çok umutluyum. İlişkide olduğumuz bakanlıklar aydınlatmadan daha çok söz etmeye başladılar. Halkı bu anlamda bilinçlendirmek için büyük çabalar sarfediliyor. Aydınlatma konu olarak enerji verimliliğindeki rolü nedeniyle daha fazla öne çıkmaya başladı. Üniversitelerde bu konuda daha çok çalışmalar yapılıyor. Sivil toplum kuruluşları, dernekler daha aktif. LED teknolojisinin aydınlatma sektörüne girmesiyle aydınlatma elektronik disiplini ile tanıştı. Artık alt yapımızı elektronikçilerle güçlendirerek hazırlıklar yapmaktayız. Ar-Ge ve tasarıma verilen önem arttı. Optik açıdan armatürlerin iyileştirilmesi, ölçümlerin bilinçli yapılması ve yorumlanabilmesi, standartların takibi gibi konularda kullanıcı da üretici de bilinçlendi. Yani kısaca bunların hepsinin ülkemizde yaşanıyor olmasından dolayı çok umutluyum.
Pelsan Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Yurdem GÖĞÜŞ’ e sektör ile ilgili verdiği bilgiler için çok teşekkür ederiz…